Jdi na obsah Jdi na menu
 


První podraz od státu

 Po roce práce, odříkání a úspěchů došlo k obrovskému zlomu.

   Jak jsem uvedl, podnikali jsme v prostorách, které jsme si pronajali od jedné firmy, která se zabývala stejnou výrobou před námi. Majitelka s námi sepsala smlouvu o pronájmu s jasně danými podmínkami. Nutno podotknout, že manžel této majitelky měl vůči nám finanční závazek převyšující 100.000,- Kč. Tento pán nás jednoho dne navštívil v pronajaté provozovně, a vyslovil svůj požadavek, kterým mělo být navýšení nájmu, a to bez dokladu. Doložil to jakýmsi písemným návrhem neuměle sepsaným na počítači, a postrádajícím jekékoli záruky pro nás, tedy nájemce. Z pochopitelných důvodů jsme nesouhlasili, a on řekl, že se podle toho zařídí. Přišel pátek, a my jsme jako každý týden skončili výrobu dříve, abychom provedli gemerální úklid a sanitární den. Zamkli jsme provozovnu a jeli domů na víkend. Pak se to stalo.

   V pondělí v 6.00 ráno zasouvám klíč do zámku vchodových dveří, a ejhle !!! NEPASUJE DO ZÁMKU. Po chvílích snažení mi to došlo. Zámek je vyměněn. Měl jsem dvě možnosti 1. - vylomit zámek a vejít, máme přece platnou nájemní smlouvu                                                       2. - zavolat policii a věc řešit přes ní. Vždyť jsme přece v právu !?!?

Zvolil jsem policii. Přijeli asi za 30 minut, a po chvíli bloumání řekli, že s tím nemohou nic dělat. Jak to ? máme přece smlouvu zajišťující nám užívání pronajatých prostor, a navíc uvnitř svůj majetek ? Začalo klasické kolečko, kdy jsme odjeli s policisty na služebnu a vše sepsali. Věc byla postoupena Na odd. kriminální policie, a ta se naším problémem začala zabývat. Musím přiznat. že toto vše se událo během tří dnů, proto jsme věřili, že nebude tak zle, a určitě nám policie pomůže.

Pak přišel první podraz :

   Případ dostal na starosti policista (jakýsi pan Kubát) z odd. kriminální policie v Chomutově. Následovalo několik výslechů, podání vysvětlení,doplnění informací,doložení skutečností a podobně složitě pojmenovaných jednoduchých úkonů. Do týdne jsme doložili písemně i svědecky nájemní vztah, vlastnická práva a nabývací doklady ke svému majetku. A najednou se vše zaseklo.Když se v následujících dvou týdnech nic nedělo, objednali jsme se na policii k panu Kubátovi, a dostavili se na oddělení. Ten se nám snažil vysvětlit, že prováděl výslechy protistrany (pronajímatelky a jejího manžela). Podle mého soudu tím mohl strávit 2 x 2 hodiny. Manžel pronajímatelky se fakticky ke skutku doznal, čímž se podle zákona mohla celá věc uzavřít a předat soudu. Ale nestalo se. Začali jsme se domáhat svých práv, a pan Kubát (vyšetřovatel) nám začal dávat najevo, že ho naše návštěvy obtěžují. Už jsme jen usilovali o vrácení svého majetku a zásob, abychom mohli pokračovat v podnikání v jiných prostorách. Když pseudovyšetřování trvalo dva měsíce, byli jsme pomalu bez finančních prostředků. Podezřelý rozprodal naše věci, na telefoní lince, která byla v provozovně zřízena naší firmou provolal tisíce, propálil plyn za další tisíce, a POLICIE NIC NEDĚLALA ! Stá jsme se neúspěšně domáhali vydání majetku. Dospěli jsme k závěru, že toto je konec naší firmy. Rozhodli jsme se proto ukončit podnikání a nastoupit do zaměstnání, kde bychom mohli vydělávat na nemalé daně, abychom zaplatili policistu Kubáta. Oznámili jsme tedy na policii, své rozhodnutí, ale pan kubát nás přesvědčoval o tom, že musíme zůstat jako firma účetně činní, aby bylo možné objektivně vyčíslit škody na zcizeném majetku a ušlém zisku, včetně vznikajících dluzích na odvodech, které jsme nebyli schopni platit. Uvěřili jsme mu, a rozhodli se, že ještě počkáme. Bez prostředků na právníka, a prostupně prodávajíc svůj soukromý majetek, aby bylo na obživu.

   Celé to utrpení trvalo 14 měsíců. Policie věc uzavřela, předala státnímu zastupitelství a Došlo na soud. Pachatel byl odsouzen, jenže má na vše exekuci, a škodu ve výši cca1.200.000,- Kč není z čeho uhradit. Protože celá věc se vlekla 14 měsíců, podali jsme písemnou stížnost na průtahy ve vyšetřování k rukám okresního ředitele PČR. Na tuto stížnost jsme dostali krátkou písemnou odpověď, kde okresní ředitel PČR doznává že došlo k průtahům ve vyšetřování a za tyto se nám omlouvá. Domnívali jsme se že tento dopis je naší poslední záchranou, jenže přišel podraz číslo 2.